Gromwell CO2 Extrakt Bio 5g

Neohodnoceno
 
Novinka Efekt lupa
  • 1 z 3
 

INCI : Lithospermum Root 

Bio

Dostupnost Skladem
119 Kč    
Kód produktu 1817
Kategorie Extrakty CO2,sušené extrakty
 

Lithospermum erythrorhizon neboli kamejka pochází z čeledi brutnákovitých. Jiné názvy rostliny jsou také Zi cao, murasaki, Gromwell. Kořeny mají tmavé červené zbarvení. Tato rostlina se vyskytuje ve východní Asii, v Japonsku, Číně a Koreji. Roste na travnatých horských svazích. V tradiční čínské medicíně, kořen lithospermum byl používán vnitřně k ochlazování krve, podporuje krevní oběh a zbavuje toxinů při léčbě krvácení, neúplné erupce spalniček a zevně k odstranění tepla a toxinů z kůže při léčbě lézí, ekzémů, eroze děložního hrdla, vaginální svědění a popáleniny, opary. Kořen obsahuje látku shikonin, u které byly prokázány antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Předmětem vědeckých studií je rovněž jeho protinádorové působení a také možnosti využití při léčbě alergických onemocnění. 

V minulosti se tvrdky této rostliny používaly v tradiční medicíně i u nás, sbíraly se i listy a připravoval se z nich tzv. český čaj.Tradiční medicína využívala kořen kamejky při krvácení, např. při vykašlávání krve, krvácení z nosu nebo krvi ve stolici. Dále pomáhal při spalničkách, neštovicích a kožních problémech jako jsou hnisavé rány, ekzémy, kožní vředy nebo popáleniny. Významný byl také především díky svému antibakteriálnímu účinku. Kořen kamejky totiž působí proti bakterii Staphylococcus aureus.

Z kořenů rostliny se vyrábělo červenofialové barvivo. V kořeni je totiž obsaženo červenofialové barvivo alcanin.

Nyní se používá také jako barvivo do přírodní kosmetiky ( lipy na rty, mýdla, krémy).

Extrakt z kořene Lithospermum má uplatnění v kosmetice jako součást produktů péče o pleť. Obsažené látky působí proti oxidačnímu stresu, mají protizánětlivé účinky a pomáhají chránit pleť před působením UV záření i dehydratací, čím příznivě ovlivňují stav pokožky a chrání ji před předčasným stárnutím. Díky antibakteriálním účinkům je vhodný i při léčbě akné. Červenofialový pigment obsažený v kořenech se v minulosti používal k barvení textilu.