Tonka bean extrakt 1ml

Neohodnoceno
 
Novinka Tip Efekt lupa
 

INCI : Dipteryx odorata

50% extrakt Tonky v alkoholu

Charakteristické aroma; hřejivá, sladká karamelová vůně

Dostupnost Skladem
169 Kč    
Kód produktu 1532
Kategorie Extrakty CO2,sušené extrakty
 

Tonka je tropický strom, který nese ovoce s velmi aromatickými černými semeny, Tonka bean. Ze semen se získává bohatý esenciální olej, ten má vysoký obsah kumarinu, hřejivou, karamelovou vůni připomínající mandle. Tonka se v Jižní Americe tradičně užívá jako repelent proti hmyzu, právě díky obsahu kumarinu, i proto je například v Brazílii nazývána „cumaru“.

Kumarin je toxin, který se přirozeně objevuje v mnoha rostlinách a bylinách. Jako aromatická přísada se používá také pro potravinářské a kosmetické účely. Kumarin je chemická sloučenina, kterou najdeme ve velké míře především v tomce vonné, semenech slivoně a v dalších rostlinách. Obsažen je také ve skořici, či v citronové trávě, najdeme jej však i v bylinách jako např. levandule, heřmánek, jitrocel či meduňka. Kumarin v rostlinách funguje jako ochranná látka proti hmyzu.

Díky intenzivní vůni jsou semena Tonky oblíbena šéfkuchaři. Výtečná je vonná kombinace s vanilkou. Používá se samozřejmě ale i v kosmetice, Tonka je cenný materiál v parfumerii, nalezneme ji i v legendárních parfémech Coco Chanel nebo Dior. Má hřejivě pudrovou vůni připomínající karamel a vanilku, což ji právě činí hojně užívanou v průmyslu s parfémy. Dříve se dokonce používala k ovonění tabáku.

Tonka je také známá také svou schopností redukovat podráždění. Je antiseptická. Vůně je afrodiziakální, aroma sensuální. Používá se také jako fixativ, například vůně vanilky, květinová či ovocná vůně vydrží déle.

Kombinace vůní: pačuli, růže, citron, santalové dřevo a levandule.

Použití: parfémy, přidání do olejové masáže, mlha na obličej apod.