Kyselina Azelaová 10g

Neohodnoceno
 
Novinka Tip Efekt lupa
 

INCI: Azelaic acid

Dávkování : 3-5% ( rozpustná ve vodě..cca 40c)

PH : 4-5

Použití:krémy a séra proti akné,růžovce a hyperpigmentaci. 

Účinná látka v krému Skinoren

 

Dostupnost Skladem
99 Kč    
Kód produktu 993
Kategorie Kosmetické suroviny
 

Kyselina azelaová je efektivním řešením mnoha problémů s pletí, zejména akné, zánětů a hyperpigmentace. Je přirozeně přítomná v pleti, ale najdeme ji i v dalších zdrojích, třeba v pšenici, žitě a ječmenu.

Kyselina azealová je ze své podstaty antibakteriální, právě proto je tak vhodná pro péči o pleť postiženou akné. Je-li aplikovaná topicky, redukuje růst bakterií v pleti, napomáhá zmírňovat zánět a odstraňuje odumřelé kožní buňky, čímž zamezuje dalšímu rozvoji akné. Je možné ji používat na všechny typy pleti včetně citlivé, právě díky její schopnosti ulevovat od zanícení. Pro každého s růžovkou je kyselina azealová skvělým prostředkem, jak pleť zklidnit a zjemnit.

Je součástí přípravků proti akné

Obvykle se kyselina azealová vyrábí průmyslově, je však možné ji najít v jistých druzích obilovin. Ve své přírodní podobě hraje důležitou roli v ochraně buněk rostlin. Když se druh, který ji produkuje, dostane do kontaktu s potenciálně škodlivým patogenem či látkou, vypustí rostlina kyselinu azelaovou. Ta spustí sekreci kyseliny salicylové, která možnou hrozbu odstraní.

Průmyslově se kyselina azelaová vyrábí průchodem ozonu skrze kyselinu olejovou nebo jinou syntézu. Následně se smíchá s dalšími látkami, a vytváří tak kosmetické krémy, vody či gely.

Likviduje bakterie v pleti

Nejčastější problém s pletí na světě je akné. Vzniká, když se ucpou póry a rozvine se v nich infekce. V materiálu, který póry „ucpe“, se obvykle nacházejí bakterie, jež se na rozvoji infekce podílí značnou měrou. Kyselina azealová při topické aplikaci prochází póry a způsobuje odumírání bakteriálních buněk. Ačkoliv zatím stále není zcela objasněný tento proces, předpokládá se, že kyselina azealová zastavuje v bakteriálních buňkách produkci bílkovin, které jsou nezbytné pro přežití těchto buněk. V momentě, kdy bakteriální buňky odumřou, infekce v pórech se rychle vyčistí, což v důsledku vede k vymizení projevů akné. Kyselina azelaová také reguluje produkci kožních buněk keratinocytů, a tím pádem také ke snížení množství keratinu, který způsobuje rozvoj akné.

Protože je však účinnost kyseliny azealové postavena na eliminaci bakterií, fungují přípravky s jejím obsahem pouze na akné vznikající kvůli bakteriím. Na ostatní typy akné, které pramení z jiných příčin, například hormonálních, nejsou tyto produkty bohužel efektivní.

Zbaví vás tmavých skvrn

Podle klinický studií má kyselina azelaová ještě další zajímavou schopnost, a to zesvětlování pleti. Vědci věří, že narušuje produkci kožního barviva melaninu. Tento pigment je zodpovědný za přírodní zbarvení tkání. Když dojde k jeho nadprodukci, vznikají na pleti barevné nerovnosti. Pro tuto schopnost je kyselina azealaová také oblíbenou složkou produktů zaměřených na redukci melasmy, stařeckých skvrn a pih.

Kyselina azelaová však působí pouze na hyperaktivní melanocyty (buňky produkující pigment), a v podstatě nemá žádný efekt na normální melanocyty, čímž je zaručena eliminace pouze nežádoucího melaninu.