NaOH - Hydroxid sodný
Popis
Hydroxid sodný se dodává ve formě velmi hygroskopické perličky (nasávají vzdušnou vlhkost). Základní surovina pro výrobu mýdel.
Hydroxid sodný není sice hořlavý ani výbušný, ale je to velmi silná žíravina a zdraví škodlivá látka.
Hydroxid sodný silně leptá veškeré tkáně v organismu. Zmýdelňuje tuky, koaguluje bílkoviny, odnímá z tkání vodu. Při požití způsobuje zejména poleptání jícnu (nikoli žaludku jako u kyselin; při větších požitých množstvích však může být vážně poleptán i žaludek a tenké střevo), s rizikem nekrózy, žilní trombózy nebo až perforace jícnu. Velmi vážné následky způsobuje hydroxid sodný při zasažení očí, rychle proniká do rohovky a přední oční komory, i přes zdánlivě malé časné příznaky může způsobit slepotu.
Při poleptání okamžitě omývejte napadené místo pokožky proudem studené vody a následně neutralizujte poleptané místo slabou kyselinou (zředěný ocet nebo kyselina citronová). Při zasažení očí se nesmí nikdy neutralizovat, pouze neustále vymývat vodou. Pokud se jedná o poleptání většího rozsahu, zasažení očí či přetrvávající zdravotní potíže, navštivte ihned lékaře.
Výroba mýdel:
Reakcí zásady (hydroxid) a esterů mastných kyselin (oleje a tuky) dochází ke zmýdelnění - vznikají sodné soli mastných kyselin (mýdla) a glycerol.
Po zmýdelnění už v mýdle nezůstává žádný hydroxid, protože celý kompletně zreaguje (pokud se nedávkoval v přebytku!) a vytvoří mýdlo a glycerin.