EO Bazalka 10ml

Neohodnoceno
 
 

INCI: Ocimum Basilicum

Země: Indie

Vodní destilací

méthyl-chavicol (73.06%)

linalol (20.04%)

- Posiluje nervový systém, zlepšuje trávení, podporuje dýchání, antidepresivní, antiseptický, posilující, proti nadýmání, podporuje vykašlávání, vhodný při úzkosti

- Intenzivní sladce kořenitá vůně

Dostupnost Skladem
69 Kč    
Kód produktu 2432
Kategorie EO-esenciální oleje
 

Výrazně posiluje nervový systém a mozkovou činnost, působí protikřečově v zažívacím ústrojí, uvolňuje nosní dutiny a bolesti hlavy, dodává odvahu a odhodlání, posiluje koncentraci.

Bazalka pravá (Ocimum basilicum) je jednoletá, aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých (Laminaceae). Bazalka se používala v minulosti nejen pro léčivé účely, ale také jako součást starých kultů. Botanické jméno bazalky "Ocimum" je odvozeno z řeckého slova "okimon", což znamená zápach. Bazalka  byla považována za olej králů (basileus znamená řecky král). Původně pochází Indie, v Evropě se rozšířila v 16. století a stala se součástí bylinkových zahrad, tradičního lidového léčitelství i evropských kuchyní. Dorůstá do výšky 1 metru, kvete od srpna do září bílými až fialovými květy. Bazalka obsahuje prospěšné vitaminy C a A, a minerály hořčík, draslík, železo a vápník.  Z aromatických listů bazalky se získává parovodní destilací éterický olej. 

Éterický olej bazalka má na 36 chemických složek, obsahuje např. linalool, methyl-chavikol, eugenol, limonen, citronellol, kafr, naftalen, myrcen, a-pinen, beta-karyofylen, limonen, myrcen, kamfen, naftalen, karyofylen a valencen. Má silný léčivý potenciál pro tělo i ducha. Z důvodu hormonální aktivity není vhodný pro těhotné a kojící ženy a děti do deseti let věku.

V kosmetice se bazalka používá pro ošetření pokožky i vlasů. Napomáhá hojení poškozené a zanícené kůže, zabraňuje šíření infekčních ložisek, snižuje produkci kožního mazu. Podporuje dobré hojení a zajizvení, je vhodná při akné, ekzémech, lupénce nebo dermatitidě. Přirozeně zlepšuje odolnost pokožky proti poškození, v přírodní kosmetice působí jako mírný konzervant a baktericidní přípravek. Ve výrobcích působí protizánětlivě, díky obsahu vitaminu C se podílí na tvorbě kolagenu. Chrání buňky před působením oxidačního stresu a působí preventivně proti projevům předčasného stárnutí. Napomáhá udržet pružnost a pevnost pokožky, odstraňuje černé tečky. Lze ji aplikovat také na opary, včetně pásového. Díky tomu, že stimuluje funkce krevního oběhu je výborná proti padání vlasů, snižuje výskyt lupů a svědění pokožky hlavy, má potenciál pro eliminaci předčasných šedin.

Dobře se pojí s esenciálními oleji z: bergamotu, meduňky, pelargonie, yzopu, litsea cubeba, šalvěje muškátové a větvičníku slívového.

 

Upozornění: Z důvodu hormonální aktivity není vhodný pro těhotné a kojící ženy a děti do deseti let věku.

 

Hmotnost 40 kg