BIO Červený palmový olej LZS 100ml

Neohodnoceno
 
Novinka Efekt lupa
  • 1 z 2
 

INCI: Elaeis Guineensis (palmový) olej

- lisovaný za studena, organický

Dostupnost Skladem
89 Kč    
Kód produktu 2906
Kategorie Rostlinné oleje a másla
 
Červený palmový olej, organický, lisovaný za studena
 
Červený palmový olej se vyrábí z plodů palmy olejné, původem ze Západní Afriky, kde se již 5000 tisíc let sbírají plody divoce rostoucích palem a v afrických vesnicích se z nich vyrábí olej tradičním způsobem. Jeho červená barva je způsobena přirozeně vysokým obsahem karotenů v plodech. Červený palmový olej / palmový tuk je lisován za studena z ovoce (dužiny) olejové palmy a je velmi oblíbený u vegetariánů a veganů. Často se také mísí s oleji jemným roztavením a přidáním požadovaného množství oleje (např. Lněného oleje). Palmový olej lze také nalézt v mnoha organických produktech jako generátor konzistence a dodavatel živin. Právě barvou a obsahem karotenů se červený palmový olej liší od ostatních olejů, včetně klasického palmového oleje. 
Palmový olej je tepelně stabilní, a proto je vhodný pro exotické recepty se zeleninou, těstovinami a rýží a také pro pečení a pečení, lze jej dobře promíchat s panenským kokosovým olejem a získáte senzační vůni.
Díky složení mastných kyselin je červený palmový olej velmi tepelně a oxidačně stabilní. Palmový olej se také používá v péči o pleť. Karotenoidy a vitamíny E slouží především k ochraně buněk těla. Aby se co nejlépe uchovaly přísady, neměl by se červený palmový olej, který lze dobře zahřát, přehřát. Je vhodný pro smažení a zušlechťování a jako šplouchnutí barev na těstoviny a rýžová jídla, polévky a omáčky. Směs s panenským kokosovým olejem se také doporučuje pro teplá a chutná jídla.
Červený palmový olej se také vyznačuje červenooranžovou barvou, kterou tvoří vitamin A (karotenoid). Kromě toho obsahuje červený palmový olej různé druhy vitaminu E (tokoferol, alfa, beta, gama a také delta). Je bohatým zdrojem přírodních karotenoidů. Je 15x bohatším zdrojem karotenu než mrkev a 50x bohatším zdrojem než rajčata. Obsahuje zejména alfa-karoten a beta-karoten, které zvyšují jeho výživovou hodnotu a dávají mu atraktivní červené zbarvení.
Červenooranžová barva je přirozená a zůstává zachována, takže červený palmový olej může také udělat mýdlo barevnější. Je také nejbohatším přírodním zdrojem velmi účinné formy vitaminu E - tokotrienolů. Tokotrienoly jsou studovány po celou řadu let a vědecké poznatky potvrzují, že tyto látky snižují hladinu cholesterolu v krvi a tím zabraňují arterioskleróze a patří mezi velmi účinné antioxidanty. Vzhledem k tomu, že se jedná o vitaminy rozpustné v tucích, je jejich příjem ve formě oleje biologicky velmi efektivní. Tokotrienoly představují "super" antioxidanty ze skupiny vitaminu E. lékařské výzkumy ukazují, že antioxidanty působí v prevenci srdečních chorob, rakoviny a zpomalují procesy stárnutí. Ve skupině vitaminu E je možné nalézt dvě skupiny anitoxidantů - tokoferoly a tokotrienoly. Zatímco všechny rostlinné oleje obsahují tokoferol, červený palmový olej obsahuje především tokotrienoly. 
Obsahuje také přírodní koenzym Q 10.
Palmový olej obsahuje přirozeně vyšší podíl nasycených mastných kyselin (zejména kyseliny palmitové) v cis formě a nevyžaduje tedy hydrogenaci. Všechny problémy s trans izomery jsou palmovému oleji tedy cizí.
Díky obsahu vysokého podílu přírodních karotenů dává mýdlu atraktivní oranžové zabarvení.