Hovězí lůj raf. bílý 500 g
Popis
Lůj je vyroben z hovězího masa krmných zvířat. Používá se k přípravě mýdla nebo přírodních svíček. Mnoho historických receptů na mýdlo vyžaduje tento hovězí lůj. Když je mýdlo vyrobeno z loje, má dobré pěnivé vlastnosti a je poměrně nenákladné.
Hovězí lůj (a všeobecně lůj ze zvířat) se používal už od starověku na svíce. Ve středověku z něj byly běžně vyráběny svíce, vyráběli je většinou mydláři (někde zvaní lojovníci), kteří z tuku zároveň vyráběli mýdla, a svíce byly vedlejším produktem. Ještě v 19. století se naprosto běžně vyráběly lojové svíce ve velkém.
Tento živočišný tuk je velmi bohatý na obsah saturovaných mastných kyselin a obvykle také obsahuje malé množství PUFA (Polynenasycené mastné kyseliny – Poly Unsaturated Fatty Acids).
Naši předkové sádlo a lůj v péči o pokožku používali víc než rostlinné oleje. Lůj je přitom údajně s naší pletí mnohem kompatibilnější než pouhé rostlinné oleje (především ty s převahou vícenenasycených mastných kyselin), pokud hledáme něco přírodního a hotového, co působí na pleť z vnějšku. Lůj obsahuje spoustu přírodních v tucích rozpustných aktivátorů, vitamín A, D a K2 a také vitamín E. Lůj také obsahuje tuky, jako konjugovanou kyselinu linolovou (CLA), která má protirakovinné a protizánětlivé vlastnosti a také kyselinu palmitoolejovou, která má antibakteriální vlastnosti. Dříve jej prosté ženy ve střední Evropě naprosto běžně používaly na pleť, protože byl snadno k dostání a pěkně promastil a hojil pokožku. Dnes již máme možnost přístupu k luxusnějším olejům na pleť, takže lůj už opravdu spíše využijeme k výrobě mýdla či svíce dle historických receptů.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.