Slunečnicový olej High Oleic 1000ml

2 hodnocení
 
Novinka Tip Efekt lupa
 

Slunečnicový olej High Oleic

Je velmi lehký a stabilní, může být použit na smažení nebo do mýdel, kosmetiky jako součást opalovací řady.

Olej obsahuje vitaminy A, D a převážně vitamín E.

SAPONIFIKAČNÍ HODNOTA: 0,135

 

 
Dostupnost Skladem
75 Kč    
Kód produktu 1856
Kategorie Rostlinné oleje a másla
 

Kvalita slunečnicového oleje je dána vysokým podílem nenasycených mastných kyselin, který se pohybuje v rozmezí 86-91 %. Mezi nejzastoupenější kyseliny patří kyselina linolová v obsahu 55-71 % a kyselina olejová v obsahu 16-30 %. Zvláštní skupinou jsou slunečnicové oleje se zvýšeným obsahem kyseliny olejové, jsou to tzv. hybridi zvaní „high oleic“ a obsah kyseliny olejové je zde až 95 %.

High oleic (HO) jsou oleje, které se lisují ze speciálně vyšlechtěného druhu slunečnice s vysokým podílem kyseliny olejové.

Slunečnicový olej s vysokým obsahem kyseliny olejové je bohatý na vitamín E, který je jedním z nejdůležitějších přirozených antioxidantů. Jde o velmi důležitou složku zdravé stravy. Pro tělo je zásadní, protože ničí volné radikály v krvi.

Obsah nasycených a polynenasycených tuků v HO olejích je malý, čímž se prodlužuje životnost oleje.

Tento slunečnicový olej obsahuje Omega-3 mastné kyseliny, které posilují imunitní systém a bojují proti stárnutí. Jejich cennou vlastností je také snižování množství cholesterolu. Omega-9 mastné kyseliny mají příznivý vliv na srdce a cévy a celkově posilují organismus, pokud je olej užíván vnitřně.

Slunečnice HO (high oleic) je s vyšším obsahem kyseliny olejové na úkor kyseliny linolové. Dokážete s ní tak celkem obstojně nahradit olivový olej a nemusíte se bát brzké oxidace jako u běžného slunečnicového oleje.

 

Výhody HO olejů oproti běžným olejům:

    Jednoznačně největším pozitivem těchto olejů je:

    - Extrémně nízký obsah dietologicky nežádoucích nasycených kyselin, které jsou obsaženy v tropických olejích anebo živočišných tucích, což HO olejům právem dává označení zdravé oleje , pokud je chcete konzumovat.

    - Díky vysokému obsahu kyseliny olejové mají velmi vysokou oxidační stabilitu, tím jsou tedy HO oleje vynikající pro dlouhodobé smažení a fritování a při využití v kosmetice tak rychle neoxidují.

    - HO oleje degradují za podstatně delší časový úsek než standardní stolní oleje a tuky.

    - Při vysokých teplotách se nepřepalují a nezapáchají, stejně tak je zachována typická chuť po výchozí surovině.

    - HO oleje jsou díky svému složení mastných kyselin rovněž využívány pro výrobu kojenecké a dětské stravy, kde jsou parametry složení mastných kyselin a oxidační stability přísně sledovány.

 

Sapanofikační hodnota u HO oleje slunečnice je 0,135.