B3-Nicotinamid 50g

12 hodnocení
 
 

INCI:  Niacinamide

Nikotinamid (niacinamid) je ve vodě rozpustná amidová forma vitaminu B3.

Dávkování:1-3%
na akné 4%

Přidává se do vychladlé emulze, vhodné pro problematickou a aknózní pleť


Dostupnost Skladem
109 Kč    
Kód produktu 193
Kategorie Aktivní látky
 

Nikotinamid je ve vodě rozpustný amid kyseliny nikotinové. Podílí se na četných oxidačně-redukčních reakcích v biologických systémech savců; v podstatě působí jako antioxidant a stále více se zajímá o prevenci a léčbu několika kožních onemocnění.

Jako součást dvou koenzymů - nikotina­midadenindinukleotidu a nikotina­midadenin dinukleotidu fosfátu - je tato složka v současné době zavedena v péči o pleť náchylnou k akné.  Nikotinamid nebo niacin, také známý jako vitamin B3 podle Wikipedia.org , je nezbytný pro metabolismus živé buňky a opravy DNA.

Niacinamid je součástí důležitých koenzymů podílejících se na přenosu vodíku. Hlavní význam mají zde dvě kódhydrogenázy, nikotinamidadenindinukleotid (NAD) a nikotinamidadenindinukleotid fosfát (NADP). Topická aplikace niacinamidu má stabilizační účinek na epidermální bariérovou funkci, což je viditelné jako snížení transepidermální ztráty vody a zlepšení obsahu vlhkosti rohovité vrstvy. Niacinamid vede ke zvýšení syntézy proteinů (např. Keratin), má stimulační účinek na syntézu ceramidu, urychluje diferenciaci keratinocytů a zvyšuje intracelulární hladiny NADP. Při stárnutí pokožky zlepšuje lokální aplikace niacinamidu povrchovou strukturu, vyhlazuje vrásky a inhibuje fotokarcinogenezi. Je možné prokázat protizánětlivé účinky při podráždění vyvolaném akné, růžovkou apod. Vzhledem ke svým ověřitelným příznivým účinkům by niacinamid byl vhodnou složkou v kosmetických prostředcích pro použití při poruchách epidermální bariérové ​​funkce, při stárnutí kůže, při zlepšování pigmentových poruch a při použití na kůži náchylnou k akné.

Účinnost niacinamidu v kosmetických prostředcích:

• stimuluje syntézu nového kolagenu → kolagen je hlavní strukturní protein, který drží kůži pohromadě

Upreguluje biosyntézu epidermálních kožních lipidů, zejména Ceramidů → Ceramidy hrají zásadní roli v strukturování a udržování bariérové ​​funkce kůže propustnosti vody

• inhibuje přenos melanosomů z melanocytů do keratinocytů → bělení, redukci pigmentace kůže

• reguluje obsah kožního mazu a akné

• reguluje krevní oběh v kůži a aktivuje transport kyslíku do vlasových folikulů → stimulace růstu vlasů



Dávkování:1-3%
na akné 4%