Betaine Salicylate 10g

1 hodnocení
 
Novinka Tip Efekt lupa
 

INCI : Betaine Salicylate

Látka s minimální dráždivostí poskytující antimikrobiální, exfoliační a hydratační účinek. Kombinuje výhody kyseliny salicylové s pokožku ošetřujícími vlastnostmi betainu (trimethylglycinu)

Dostupnost Skladem
108 Kč    
Kód produktu 1829
Kategorie Aktivní látky
 

Betain salicylát (BS) je sloučenina vzniklá reakcí dvou přírodních látek – betainu (trimethylglycinu) a kyseliny salicylové – kombinující výhody obou. Prospěšné vlastnosti v péči o pleť kyseliny salicylové, která se vyskytuje v celé řadě rostlin (např. vrba bílá, tužebník jilmový a další), jsou dobře známé. Řadíme ji mezi β-hydroxykyseliny (BHA). Usnadňuje exfoliaci (odstranění mrtvých buněk z povrchu rohové vrstvy pokožky), čímž přispívá ke vzniku hladší pokožky, má antimikrobiální vlastnosti. Uplatňuje se v případě akné, mastné pleti, lupů, je prospěšná i pro stárnoucí pleť, obzvlášť v důsledku působení UV záření. Jako látka lipofilního charakteru snadno prostupuje do mazových žláz a horních částí rohové vrstvy pokožky. Stejně tak jsou dobře zdokumentovány výhody betainu (trimethylglycinu), přítomného v různých potravinách (cereálie, mořské plody, špenát), hlavně schopnost pokožku hydratovat a zvýšit její pružnost, zmírňovat podráždění a zánětlivé reakce. Trimethylglycin odpovídá též za kationtový charakter sloučeniny BS jako takové, čímž získává BS větší afinitu k pokožce, jelikož ta za normálních fyziologických podmínek má záporný (aniontový) náboj. Navíc BS je o něco lépe rozpustný ve vodě než kyselina salicylová.

Vzhled: bílý prášek s charakteristickou vůní.

Rozpustnost: pouze mírně ve vodě (0,74 g/100 g při teplotě 25 °C), v koncentraci min. 10 % je rozpustný v ethanolu, pentylenglykolu, isopropanolu, makrogolu 300 a v některých tenzidech (kokamidopropyl betain, natrium laureth sulfát, SLS); jako látka lipofilního charakteru by se BS mohl rozpouštět v olejích, avšak konkrétní hodnoty rozpustnosti nejsou k dispozici.

Doporučené dávkování: 0,5-4 %; k dosažení stejného účinku jako v případě čisté kyseliny salicylové je zapotřebí dvojnásobné dávky. Maximální povolená dávka kyseliny salicylové v kosmetických přípravcích, které se neoplachují, je 2 %, tomu odpovídá 4% koncentrace betain salicylátu.

Účinky:

· jemně exfoliační a keratolytický, nedráždivý v doporučených koncentracích

· antimikrobiální

· hydratační

Doporučené použití:

· přípravky pro pokožku s akné

· přípravky s antimikrobiálním účinkem (pleť i vlasy)

· exfoliační přípravky (pleť i vlasy)

· hodí se jak pro přípravky, které se ponechávají na pokožce (leave-on, např. krémy, séra apod.), tak i pro přípravky, které se oplachují/odstraňují (rinse-off, např. masky, čistící lotia, micelární vody apod.)

Doporučení pro zapracování do přípravku: pro lepší účinek by mělo mít pH přípravku nižší hodnoty pH (kyselé prostředí). Část vodných roztoků by měla tvořit rozpouštědla, ve kterých je BS dobře rozpustný (viz výše).

Podmínky pro uchovávání: v dobře uzavřených obalech při pokojové teplotě (nepřevyšující 40 °C), chráněné proti světlu a vlhkosti.

Stabilita: v suchém stavu nedochází během doby použitelnosti k žádnému rozkladu, je stabilní též v kyselých a mírně alkalických roztocích (do pH 8,5).

Upozornění: α-hydroxykyseliny (AHA) a BHA zvyšují citlivost pokožky k UV záření, proto v případě pobytu na slunci je zapotřebí ji chránit přípravkem s vyšším SPF faktorem.