Sucrose Stearate 50 g

Neohodnoceno
 
Novinka Efekt lupa
 

INCI: Sucrose Stearate

HLB: approx. 15

Použitá koncentrace: 2-5%

Použití: péče o obličej a tělo, po slunci, dětská kosmetika

Dostupnost Skladem
199 Kč    
Kód produktu 2606
Kategorie Emulgátory
 

Sacharóza stearát je velmi zajímavý a rozmanitý přírodní emulgátor na bázi cukru.

Sacharid stearát může být zpracován teplým, studeným nebo smíšeným způsobem. Navíc jej můžete použít ve vodní fázi, v olejové fázi nebo v procesech „one-pot“. Koncentrace aplikace závisí na olejové fázi a je přibližně 18-20% olejové fáze. Sacharóza stearát může být také použita jako ko-emulgátor a stabilizátor (1-1,5%) s jinými emulgátory. Je nutné použít stabilizátor, jako je xanthan ,natrosol, sclerotium, konjac, solagum nebo pullulan.

Sacharóza stearát je směs cukerné sacharózy a přírodní látky známé jako kyselina stearová. V přírodě se sacharóza vyskytuje ve většině druhů ovoce a zeleniny. Sacharóza, běžně získaná z cukrové třtiny a cukrové řepy, je surovinou používanou k výrobě běžného bílého stolního cukru, který je běžnou součástí mnoha potravin. Kyselina stearová je mastná kyselina, která se nachází v tucích mnoha zvířat, stejně jako ve vysokých koncentracích v bambuckém másle a kakaovém másle.

V přípravcích na péči o pleť může stearát sacharózy hrát širokou škálu funkcí. V některých formách je stearát sacharózy důležitou účinnou látkou, která působí jako změkčovadlo pokožky. Změkčovadlo je složka, která zjemňuje pokožku a vyhlazuje její strukturu. Kůže se skládá z milionů jednotlivých buněk. Nové, zdravé kožní buňky, které se nacházejí ve střední vrstvě (dermis) kůže, jsou obvykle baculaté a mají mezi sebou velmi malý prostor.

Protože se kožní buňky přirozeně prolínají, tyto buňky se pohybují do vnější vrstvy (epidermis) kůže, kde jsou vystaveny účinkům životního prostředí. Starší epidermální kožní buňky jsou více scvrklé a v důsledku toho mají mezi sebou malé mezery. Tyto malé prostory způsobují, že se pokožka cítí drsná a nerovnoměrná. Při aplikaci na pokožku se stearát sacharózy vyplní do těchto malých prostorů mezi buňkami, čímž se zlepší struktura pokožky. To je zvláště výhodné pro suchou pokožku, kde jsou prostory obvykle větší, než jsou prostory nalezené v jiných typech kůže. Zklidňující vlastnosti stearátu sacharózy dělají ingredience oblíbenými pro použití v hydratačních krémech, krémech na ruce a nohy a tělové vody.

Ačkoli je látka účinná jako účinná látka, stearát sacharózy se běžně používá jako přísada nebo podpůrná složka v produktech pro péči o pleť. Díky bohaté struktuře, která umožňuje stearanu sacharózy dobře fungovat jako změkčovadlo, je také užitečné jako zahušťovadlo v produktech pro péči o pleť a v kosmetice. Přidáním přísady do jejich vzorců mohou výrobci způsobit, že vodné produkty budou více pevnější a stabilnější, a snáze se aplikují na pokožku. To také dává produktům luxusnější, uklidňující pocit, když jsou použity.

Vzhledem ke své chemické struktuře má stearát sacharózy schopnost sdružovat ve vodě rozpustné a olej rozpustné složky. Složky, které mají tuto vlastnost, jsou známé jako emulgátory. Mezi širokou škálou emulgátorů obsažených v přípravcích na péči o pokožku a vlasy je stearát sacharózy považován za středně až slabě. Obvykle je složka používána společně s dalším emulgátorem, aby se zabránilo rozpadu výsledných formulací; lze jej však také použít jako jediný emulgátor ve výrobcích, u nichž riziko separace není vzhledem k povaze jeho složek velké.

Klinický výzkum vedl k potenciálnímu novému použití stearátu sacharózy jako účinné složky v přípravcích pro péči o pleť. Studie publikovaná v "Journal of Food Science" v roce 2002 zjistila, že sacharózové estery mastných kyselin, jako je stearát sacharózy, mají schopnost zvýšit aktivitu antioxidantů, živin, které chrání tělo před účinky volných radikálů. Pokud jsou tyto nálezy pravdivé, může být stearát sacharózy účinnou složkou v přípravcích proti stárnutí pokožky, které používají antioxidanty jako je vitamin C nebo koenzym Q10 k ochraně pokožky před vývojem jemných linií a vrásek; je však třeba dalšího výzkumu tohoto možného použití stearátu sacharózy.