EO Tymián linalool Bio 5ml

Neohodnoceno
 
Novinka Efekt lupa
 

INCI : Thymus vulgaris

Země: Francie

Vodní destilace

- proti bakteriím, virům a mikrobům, proti parazitům, na infekce v trávícím traktu, posiluje nervy, také na lupénku a suchý ekzém

Dostupnost Skladem
159 Kč    
Kód produktu 2312
Kategorie EO-esenciální oleje
 

Rostlina tymiánu je stálezelený trvalkový keř, který dorůstá až do výšky 45 cm. Má dřevitý kořenový systém, vícevětvené stonky, malé eliptické zelenkavě šedé aromatické listy a světle fialové nebo bílé květy. Tymián pochází z řeckého slova „thymos“, což znamená „parfém“. Tymián obecný (Thymus vulgaris) také mateřídouška obecná je rostlina z čeledi hluchavkovitých. Je nazývána též mateřídouška dymián. Existuje mnoho typů tymiánu s rozličnou vůní podle složení silice.

Tymián byl používán ve starověké bylinné medicíně Řeků, Egypťanů a Římanů. Byl používán jako kadidlo v řeckých chrámech a Egypťané jej používali na balzamování. Během středověku byl dán rytířům na odvahu a do soudní síně byla odvezena snítka tymiánu, aby odvrátila nemoci.

Působí proti průjmům, nadýmání, při zánětech zažívacího traktu. Mírní i kašel, obecně působí protizánětlivě. Tymián je jedna z nejsilněji působících rostlinných antiseptických drog, účinná proti bakteriím, plísním, střevním prvokům a parazitům. Díky svým účinkům lze tymián využít při léčbě nachlazení, kašle, bolestí v krku, infekcích v ústech. Je vynikajícím dezinfekčním prostředkem pro plíce. Dá se použít v inhalacích, jako ústní voda či kloktadlo. Pomáhá také při infekcích močových cest a močového měchýře, účinkuje také jako diuretikum. Stimuluje produkci bílých krvinek čímž zvyšuje odolnost organizmu. Stimuluje krevní oběh. Čerstvou nať lze použít na poštípání hmyzem. Povzbuzuje při sexu. Využívá se i v kosmetickém průmyslu (ústní kosmetika) a v aromaterapii.

Tymián (Thymus vulgaris) je vhodný při infekcích a plísních, při zánětech dýchacích cest, posiluje imunitní systém. Ulevuje při revmatismu a artritidě. Vhodný pro mastnou a aknózní pleť. Tymián je často využíván jako součást zubních past. Je vhodný jako základní olej k výrobě směsí na akné a pro pleť se sklony k tvorbě pupínků.

Hlavní složky: Linalool, Terpinen-4-ol, Gamma-Terpinene, Linalool

Aromatická vůně: Tymián má svěží bylinnou léčivou vůni.
Aromatická síla: střední až silná
Vhodné kombinace: Esenciální olej Tymián se velmi dobře mísí s Bergamotem, grapefruitem, citronem, levandulí, rozmarýnem a borovicí.
Obecná použití: Esenciální olej Tymián linalool se účinně používá jako baktericid, antiseptikum, antimikrobiální látky, adstringentní, antispasmodické, antitoxické, diuretické, protiplísňové, insekticidní, tonické a jako stimulátor imunity. Tymiánový olej může pomoci při nervových potížích, dýchacích potížích, špatném oběhu a problémech zažívacího systému.

 

Upozornění: Neředěný silně dráždí pokožku.

Tento EO dráždí sliznice a není proto vhodný pro astmatiky a pro lidi s dýchacími potížemi.

Není vhodné pro masáže a vtírání do kůže. Ve vyšší koncentraci irituje pokožku.

Vyhněte se během těhotenství nebo pokud existuje vysoký krevní tlak v anamnéze.