Bílá vrba sušený extrakt 50g

Neohodnoceno
 
Novinka Efekt lupa
 

INCI:Salix Alba

15% Salicin

- Částečně rozpustný v hydroalkoholech (roztok častečně vodní a část alkohol)

- Dávkování: 1%

- Látky, kterým je třeba se vyhnout: Kyselé, alkalické látky

Dostupnost Skladem
159 Kč    
Kód produktu 2273
Kategorie Extrakty CO2,sušené extrakty
 
Extrakt z kůry bílé vrby obsahuje salicin a protizánětlivé vlastnosti, které jsou běžně používány lékaři. Historie použití extraktu vrby bílé sahá až do roku 500 př.nl, kdy staří čínští léčitelé použili extrakt pro své léčivé vlastnosti. Zajímavé je, že trvalo 2 000 let, než se na Západě také chytila bílá vrba.
 
Vrba bílá je strom, s kterým se již velmi dlouho setkáváme v pověstech a pohádkách, ale také je to strom, jehož léčivé účinky vedly ke vzniku jednoho z nejznámějších léků na světě. Můžeme ji popsat jako statný listnatý strom, dosahující 20 až 30 metrů výšky a vyskytující se na vlhkých půdách (často u řek nebo jezer, kde také pomáhaly ke zpevnění břehů). Označení bílá pochází od zbarvení listů, které mají světlejší barvu než jiné druhy vrb.
 

Příznivé účinky vrby bílé na naše zdraví jsou známy již odedávna. Její používání bylo zaznamenáno již ve starém Egyptě, o jejich léčivých účincích se ve svých spisech zmiňuje slavný řecký lékař Hippokrates. Ve starých pohanských náboženstvích byla vrba uctívána jako posvátný strom. V léčitelství se odvar z kůry vrby bílé používal odedávna. V lidovém léčitelství se pro své antipyretické a analgetické účinky podával při vysoké teplotě, nachlazení, bolestech hlavy a dalších podobných nemocech. Bylo také zaznamenáno, že dokáže omezit množení některých mikroorganismů, které způsobují infekční nemoci. Používala se také při dně či revmatických chorobách. Zevně se odvar aplikoval na některé druhy kožních nemocí.

Od znalostí lidového léčitelství již nebylo daleko k jednomu z nejznámějších léků světa. Vědci si byli dobře vědomi účinků odvaru z kůry vrby bílé a snažili se izolovat látku, která za tím stojí. V roce 1838 byla poprvé izolována látka které dostala označení kyselina salicylová. To byl teprve začátek cesty. Samotná kyselina salicylová tlumila bolest a zánět (potlačovala sekreci prostaglandianů), ale měla řadu nežádoucích účinků.  Vědci pak strukturu molekuly pozměnili tak, že došlo ke vzniku sloučeniny (v roce 1899), kterou známe pod názvem kyselina acetylsalicylová nebo ještě více pod celosvětově známým názvem Aspirin. Je zajímavé, že se i dnes můžeme setkat v lékárnách s původní kyselinou salicylovou. Ta se ovšem nesmí užívat vnitřně, ale je oblíbena mezi lékaři jako součást mastí, kde ve vyšších koncentracích slouží ke změkčení ztvrdlé kůže.

Vrba bílá a pleť:

Má adstringentní vlastnost (stahující účinek), výborný na rozšířené póry.

Extrakt z Vrby je navíc protizánětlivý, a má zvláčňující účinky. Dokáže odstranit z pokožky starou odumřelou kůži  a pleť krásně vyčistit.

 

Výtažky z vrby se uplatňují i v kosmetice. Mají adstringentní (stahující), protizánětlivé, zklidňující a zvlhčující účinky na pleť. Čistí póry a pomáhají pokožce vylučovat odumřelé buňky, čehož se využívá v případě aknózní pleti. Pomáhají také pleť omladit. Díky tomu se přidávají do široké škály přípravků osobní péče.

 

Kyselina salycilová patří k nejúčinnějším antibakteriálním látkám, je oblíbená jak v lékařství, tak v lékařské kosmetice, řadí se mezi BHA-kyseliny. Proniká snadno dovnitř pórů a snadno je čistí, je proto ideální složkou pro péči o aknózní a mastící se pleť. Ve schopnosti pronikat do pórů je mezi kosmetickými látkami naprostým unikátem. V pleti navíc podporuje správný koloběh buněk a působí protizánětlivě. Tento účinek není sice cílen přímo na bakteriálního původce akné, ale na potenciální sekundární infekce, které může způsobit. Díky tomu, že aktivně působí na enzymy zodpovědné za produkci mazu, redukuje negativní a viditelné projevy mastné pleti.