Mokřádkový olej 50ml

Neohodnoceno
 
Novinka Efekt lupa
  • 1 z 2
 

Mokřadkový olej je velmi stabilní vůči oxidaci – je to jeden z nejstabilnějších rostlinných olejů vůbec a má schopnost zvýšit odolnost dalších mastných olejů, pokud se používá ve směsi

Použití: noční krémy, opalovací krémy

 

 

Dostupnost Skladem
190 Kč    
Kód produktu 1266
Kategorie Rostlinné oleje a másla
 
INCI: Meadowfoam Seed Oil
 
Mokřadkový olej se získává ze semen rostliny Limnanthes alba (česky zrcadlovka bílá) patřící do čeledi voďankovcovitých. Český název je trochu zavádějící, protože tmavé, mlhou obklopené mokřady jejím domovem nejsou, i když vlhkost k životu nutně potřebuje. A taky slunce. To pak svými bílými květy na vodní hladině připomíná pěnu (odtud odvozený anglický název).  
 
Olej má lehce nazlátlou barvu, nepostřehnutelnou vůni a dlouhou životnost díky obsaženým mastným kyselinám s dlouhým řetězcem (cca 60 % tvoří kyselina eikosanová C20:1, cca 15 % kyselina dokosanová/eruková a zbytek pak další C22 kyseliny). Legenda: Cx je lipidové číslo (C označuje uhlík, x počet jeho atomů a číslo za dvojtečkou počet dvojných vazeb). Ale to už bychom moc zabředávali do biochemie, kterou jsem nikdy hloubkově nestudovala, a jestli mám vůbec nějaké znalosti, můžu za ně poděkovat tlumočení. Právě obsah těchto kyselin je zodpovědný za srovnávání s jojobovým olejem, o kterém se na internetu dočtete: to díky kyselině eikosanové, kterou oba oleje obsahují v přibližně stejném množství (jojobový olej až kolem 70 %) a dokosanové. Mokřadkový olej navíc obsahuje další C22 kyseliny.