BIO Červený palmový olej LZS 100ml

Neohodnoceno
 
  • 1 z 2
 

INCI: Elaeis Guineensis (palmový) olej

Lisovaný za studena, organický, kosmetický

Dostupnost Skladem
89 Kč    
Kód produktu 2906
Kategorie Rostlinné oleje a másla
 
Červený palmový olej se vyrábí z plodů palmy olejné, původem ze Západní Afriky, kde se již 5000 tisíc let sbírají plody divoce rostoucích palem a v afrických vesnicích se z nich vyrábí olej tradičním způsobem. Jeho červená barva je způsobena přirozeně vysokým obsahem karotenů v plodech. Červený palmový olej / palmový tuk je lisován za studena z ovoce (dužiny) olejové palmy a je velmi oblíbený u vegetariánů a veganů. Často se také mísí s oleji jemným roztavením a přidáním požadovaného množství oleje (např. Lněného oleje). Palmový olej lze také nalézt v mnoha organických produktech jako generátor konzistence a dodavatel živin. Právě barvou a obsahem karotenů se červený palmový olej liší od ostatních olejů, včetně klasického palmového oleje. 
 
 
Díky složení mastných kyselin je červený palmový olej velmi tepelně a oxidačně stabilní. Palmový olej se používá v péči o pleť. Karotenoidy a vitamíny E slouží především k ochraně buněk těla. Aby se co nejlépe uchovaly přísady, neměl by se červený palmový olej, který lze dobře zahřát, přehřát.
 
Červený palmový olej se také vyznačuje červenooranžovou barvou, kterou tvoří vitamin A (karotenoid). Kromě toho obsahuje červený palmový olej různé druhy vitaminu E (tokoferol, alfa, beta, gama a také delta). Je bohatým zdrojem přírodních karotenoidů. Je 15x bohatším zdrojem karotenu než mrkev a 50x bohatším zdrojem než rajčata. Obsahuje zejména alfa-karoten a beta-karoten, které zvyšují jeho výživovou hodnotu a dávají mu atraktivní červené zbarvení.
Červenooranžová barva je přirozená a zůstává zachována, takže červený palmový olej může také udělat mýdlo barevnější. Je také nejbohatším přírodním zdrojem velmi účinné formy vitaminu E - tokotrienolů. Tokotrienoly jsou studovány po celou řadu let a vědecké poznatky potvrzují,patří mezi velmi účinné antioxidanty. Vzhledem k tomu, že se jedná o vitaminy rozpustné v tucích, je jejich aplikace na pleť  ve formě oleje biologicky velmi efektivní. Tokotrienoly představují "super" antioxidanty ze skupiny vitaminu E. lékařské výzkumy ukazují, že antioxidanty působí v prevenci  procesy stárnutí. Ve skupině vitaminu E je možné nalézt dvě skupiny anitoxidantů - tokoferoly a tokotrienoly. Zatímco všechny rostlinné oleje obsahují tokoferol, červený palmový olej obsahuje především tokotrienoly. 
 
Obsahuje také přírodní koenzym Q 10.
 
Palmový olej obsahuje přirozeně vyšší podíl nasycených mastných kyselin (zejména kyseliny palmitové) v cis formě a nevyžaduje tedy hydrogenaci. Všechny problémy s trans izomery jsou palmovému oleji tedy cizí.
 
Díky obsahu vysokého podílu přírodních karotenů dává mýdlu atraktivní oranžové zabarvení.