Pupalkový olej BIO LZS

Neohodnoceno
 
  • 1 z 3
 

INCI: Oenothera biennis Oil

BIO, Lisovaný za studena, Panenský

Použití: zejména suchá a podrážděná pokožka

od 109 Kč
Kategorie Rostlinné oleje a másla
Zvolte variantu
Pupalkový olej BIO LZS Kód produktu 94/BAL2 Balení: 50 ml Skladem 109 Kč
   
Pupalkový olej BIO LZS Kód produktu 94/BAL Balení: 100 ml Skladem 209 Kč
   
 

Pupalkový olej se získává se lisováním zralých semen pupalky dvouleté. Pupalkový olej je svým vysokým obsahem biologicky aktivních látek pro lidské zdraví velkým přínosem. Má velmi široké použití pro každého. Pupalce se říká „ženská pilulka“, protože je vhodná na ženský vnitřek. Jako jediný z panenských olejů má pozitivní vliv při roztroušené skleróze.

Pupalkový olej olej je zdrojem nenasycených mastných kyselin, které náš organismus potřebuje k biosyntéze životně důležitých látek, souhrnně označovaných jako eikosanoidy. Jsou to biologicky aktivní látky (zjednodušeně srovnatelné s hormony), které ovlivňují řadu funkcí lidského organismu – regulují krevní tlak, srdeční činnost, srážlivost krve, funkci trávícího a dýchacího systému, porodní funkce, imunitní reakce a zasahují pozitivně do řady patologických dějů, jako je rozvoj zánětů nebo mechanismus vzniku bolesti a jiné.

Olej z pupalky se používá jako doplněk výživy, protože obsahuje látky, které se v běžné stravě vyskytují v zanedbatelném množství. GLA spadá pod skupinu mastných kyselin Omega‐6. Kvůli protizánětlivým vlastnostem používají lidé GLA proti řadě kožních onemocnění a zánětů od akné po menstruační křeče a revmatoidní artritidu. Účinné složky pupalkového oleje však obnovují i další důležité biochemické pochody v organismu. Pomáhají regulovat krevní tlak, metabolismus tuků a krevní srážlivost.

 

Účinky pupalkového oleje

  •     snižuje menstruační potíže, je vhodný i pro ženy v klimakteriu
  •     podporuje prokrvení končetin, omezuje tvorbu křečových žil
  •     zlepšuje kvalitu pleti, vlasů a nehtů
  •     snižuje riziko infarktu, mrtvice a angíny pectoris
  •     doporučuje se u roztroušené sklerózy, schizofrenie a při Parkinsonově chorobě
  •     snižuje hmotnost urychlením spalování kalorií
  •     zlepšuje sexualitu (animo) žen
  •     příznivě ovlivňuje funkci jater
  •     působí protizánětlivě na klouby
  •     působí proti zánětům očních víček, slzení a pálení očí

 

Pupalkový olej v kosmetice

Pupalkový olej, lisovaný za studena, představuje bohatý zdroj gama linolenové kyseliny, kterou tělo používá k udržování zdraví buněk. Je vhodným nosičem dalších účinných látek rozpustných v tucích jako jsou například beta-karoten. Má blahodárný vliv na pleť.

Podobně jako jiné rostlinné oleje je nabitý výživnými a zvlhčujícími mastnými kyselinami. Je to velmi bohatý zdroj kyseliny linolové (66-76%) a obsahuje také uklidňující a hojivou superstar mastnou kyselinu, kyselinu gama-linolenovou (aka GLA, 7-12%) (Mimochodem, nejbohatší známý zdroj GLA je brutnákový olej, ale pupalkový olej se stále považuje za jeho velmi dobrý zdroj). Obsahuje také kyselinu olejovou, ale ne příliš asi 6-15%.

Pupalkový olej je tedy tvořen řadou různých prospěšných složek, včetně omega-6 kyselin, omega-9 kyselin a kyseliny stearové. Klíčovými složkami pupalkového oleje jsou esenciální mastné kyseliny, které pomáhají posilovat kožní bariéru a snižovat ztrátu vlhkosti. Esenciální mastné kyseliny jsou tuky, které si lidské tělo nedokáže samo vyrobit, ale můžeme je získat z jiných zdrojů, včetně pupalkového oleje, a proto jej už můžete brát jako doplněk.

Kyselina linolová, která se nachází v pupalkovém oleji, je omega-6 mastná kyselina, která podporuje zdraví pokožky posílením kožní bariéry, ochranou vody v pokožce a regulací produkce kožního mazu. Pokud má pokožka nedostatek esenciálních mastných kyselin, může to vést k suché, drsné nebo šupinaté pokožce.

Vyživuje a regeneruje namáhanou suchou a poškozenou pokožku. Je skvělý pro masáže při bolestivé menstruaci či premenstruačním syndromu.

Jako kosmetický olej je pupalkový olej vhodný především pro suchou, citlivou a poškozenou pokožku. Obsahuje velmi důležitou nenasycenou mastnou kyselinu gama-linolenovou. Regeneruje popálenou a zanícenou pokožku, pomáhá hojení kožních onemocnění, jako je lupénka, atopický ekzém a neurodermatitida.

Je to vynikající hojivé aktivum, které může skutečně pomoci suché pokožce nejen na jejím povrchu tím, že ji pokryje (a nenechá odpařit vodu), ale také zahájí strukturální změny v kůži. Pokud to nestačí, pomáhá také regeneraci kožních buněk.

Celkově vzato, skutečná dobrota zejména pro suchou, snadno podrážděnou pokožku.

Zaceluje jemné linky a vrásky, zpevňuje pleť a také jí navrací prozářenou barvu. Nejen že pupalkový olej zvlhčuje a zklidňuje, ale také může zlepšit strukturu a pružnost pokožky, řešit její suchost, podráždění, drsnost a vrásky. Olej je dokonalý také na ošetřování strií a dalších jizviček.

Složení kyselin:

Omega-6

     Kyseliny linolové (Omega-6) mají protizánětlivé vlastnosti, podporují zadržování vlhkosti v pokožce, pomáhají uklidňovat a předcházet akné, usnadňují hojení ran a pomáhají udržovat hebkost a pružnost pokožky a snižovat tak účinky stárnutí.

   Kyseliny gama-linolenové (Omega-6) mají protizánětlivé vlastnosti a vyživují pokožku mastnými pomocnými látkami. Pomáhají podporovat silnou a zdravou pokožku, udržovat měkkost a pružnost pokožky a udržovat zdraví a funkci kožních buněk.

 Omega-9

     Kyseliny olejové (Omega-9) pomáhají udržovat hebkost a pružnost pokožky a mají antioxidační vlastnosti.

 Kyselina stearová

     Je známo, že kyselina stearová zjemňuje pokožku a má čisticí vlastnosti, které pomáhají odstraňovat nečistoty, pot a přebytečný maz z pokožky.

    Kromě toho, že působí jako účinný protizánětlivý a antioxidační prostředek a čistí pokožku, pomáhají klíčové složky pupalkového oleje také zlepšit konzistenci a účinnost produktů péče o pleť.

 

Pupalkový olej a použití

Zevně - k dosažení jemné pleti je možné olej vmíchat do pleťového séra, krému či mléka, přírodní pleťové masky nebo použít k masážím. Při očních problémech se maže na víčka.